Evanescence Strona Główna Evanescence
Pierwsze i najwieksze polskie forum o zespole.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Butterfly
Czw Gru 28, 2006 19:55
Away from me
Autor Wiadomość
emman 
Nasz człowiek

Wysłany: Sro Maj 27, 2009 22:09   

ANIA87 napisał/a:
emman napisał/a:
Away From Me jest więc utworem optymistycznym

Brawo emmanie:)A już myślałam że tylko ja tak to odbieram.....;)Pełnia życia -wspaniałe określenie ok_

Aniu, a zatem miło mi posłuchać tej piosenki wraz z Tobą w tym samym klimacie ;)

A jak odczytujesz, Ty i Inni uczestnicy forum słowa tytułowe: Away From Me, znaczy: z dala ode mnie. Bo ja – zdaję sobie sprawę, czasem mam wyrzuty sumienia – może zbytnio ufilozoficzniam treści. Powiedzcie jak to odbieracie egzystencjalnie, w życiu, tu i teraz… Co to znaczy wg Was ‘z dala ode mnie’?

Cloud Ninowa Snow White Q 
Wtajemniczony

Wysłany: Czw Maj 28, 2009 06:03   

hm no to różnie można rozumieć,już mówiłam co nieco o tym wcześniej ale się powtórzę:P
Ja to widzę jako : odczepcie się wszyscy ode mnie jak wam coś nie pasuje to wasz problem he he.Można tez to widzieć inaczej-i niekoniecznie w znaczeniu z dala ode mnie jako nas samych ale np z dala od Boga,tj piosenka była o tym jak daleko człowiek upadł,odszedł od Boga....Tj to Bóg mówił o sobie.Upadłe anioły z nas;)

Weronika13 
Nasz człowiek
nananana.

Wysłany: Czw Maj 28, 2009 18:11   

ANIA87 napisał/a:
hm no to różnie można rozumieć,już mówiłam co nieco o tym wcześniej ale się powtórzę:P

emman napisał/a:
A jak odczytujesz, Ty i Inni uczestnicy forum słowa tytułowe: Away From Me, znaczy: z dala ode mnie

ymmm...a jej nie chodzi żeby wziąć ją z daleka od siebie? Bo to jakoś tak mi się wydaje...

Wtajemniczony

Wysłany: Pią Maj 29, 2009 22:09   

hm możliwe Weroniko13:)Ale wiesz,każdy inaczej może to odczytać
Cytat:
ymmm...a jej nie chodzi żeby wziąć ją z daleka od siebie? Bo to jakoś tak mi się wydaje...
Ev i TR:)

Weronika13 
Nasz człowiek
nananana.

Wysłany: Sob Maj 30, 2009 20:12   

ANIA87 napisał/a:
hm możliwe Weroniko13:)Ale wiesz,każdy inaczej może to odczytać

Ale tak patrząc na tekst...[ref. na przykład...]

Wtajemniczony

Wysłany: Sob Maj 30, 2009 20:56   

hm musiałabym się zastanowić nad tym trochę

emman 
Nasz człowiek

Wysłany: Sob Maj 30, 2009 23:14   

ANIA87 napisał/a:
Ja to widzę jako : odczepcie się wszyscy ode mnie jak wam coś nie pasuje to wasz problem he he.Można tez to widzieć inaczej-i niekoniecznie w znaczeniu z dala ode mnie jako nas samych ale np z dala od Boga,tj piosenka była o tym jak daleko człowiek upadł,odszedł od Boga....Tj to Bóg mówił o sobie.Upadłe anioły z nas;)

Weronika13 napisał/a:

Oczywiście każdy ma swoje spostrzeżenia i wrażenia – oraz rozumienie treści. Przyznam, że Wasze są nawet dla mnie bardzo ciekawe i zastanawiające. Jednak właściwie się z nimi nie zgadzam. Utrzymuję, jak już napomknąłem powyżej, że chodzi tu o ‘oddalenie się od siebie’, tego prawdziwego siebie, od mojego ‘ja’ – ona śpiewa, że nie jest po prostu sobą, życie toksyczne sprawiło, że jest kimś obcym dla siebie samej. Cierpi coraz bardziej w tym wszystkim i prosi o prawdziwe życie...

To tak, jak czasem mówimy, że nie jesteśmy sobą, albo widzimy, że robimy to, czego inni się spodziewają po nas, lub że daliśmy sobie wmówić – taka /i jesteś i nie ma innej możliwości… a przecież jednak JEST!

Weronika13 
Nasz człowiek
nananana.

Wysłany: Nie Maj 31, 2009 13:08   

ANIA87 napisał/a:
hm musiałabym się zastanowić nad tym trochę

albo przetłumaczyć tekst.^^

emman napisał/a:
Przyznam, że Wasze są nawet dla mnie bardzo ciekawe i zastanawiające. Jednak właściwie się z nimi nie zgadzam. Utrzymuję, jak już napomknąłem powyżej, że chodzi tu o ‘oddalenie się od siebie’, tego prawdziwego siebie, od mojego ‘ja’ – ona śpiewa, że nie jest po prostu sobą, życie toksyczne sprawiło, że jest kimś obcym dla siebie samej. Cierpi coraz bardziej w tym wszystkim i prosi o prawdziwe życie...

a sformułowanie "żeby wziąć ją z daleka od siebie" tego nie wyraża i dlatego się ze mną nie zgadzasz.^^ Z daleka od siebie, a oddalenie się od siebie mają chyba podobne znaczenia, Emmanie. Prawda, że tego nie rozwinęłam ale to chyba nie jest się aż tak trudno tego domyślić. "Nie podoba się" jej to jaka jest, toteż chce od tego uciec i żeby ją wziąć i oddalić od samej siebie. Ech. xD

Wtajemniczony

Wysłany: Nie Maj 31, 2009 16:35   

Weronika13 napisał/a:
jak znajdę chwilę to tak zrobię:)

emman 
Nasz człowiek

Wysłany: Nie Maj 31, 2009 22:26   

Weronika13 napisał/a:
ymmm...a jej nie chodzi żeby wziąć ją z daleka od siebie?

Weronika13 napisał/a:
a sformułowanie "żeby wziąć ją z daleka od siebie" tego nie wyraża i dlatego się ze mną nie zgadzasz.^^ Z daleka od siebie, a oddalenie się od siebie mają chyba podobne znaczenia, Emmanie. Prawda, że tego nie rozwinęłam ale to chyba nie jest się aż tak trudno tego domyślić. "Nie podoba się" jej to jaka jest, toteż chce od tego uciec i żeby ją wziąć i oddalić od samej siebie. Ech. xD

Ależ oczywiście, Weroniko, wybacz staremu koledze nieuwagę ;) Po prostu Twoje lapidarne zdanko wziąłem bez znaku zapytania i zabrzmiało mi jako zaprzeczenie. Z tym, co podałaś w dłuższym komentarzu – mogę się całkowicie zgodzić. Oczywiście można by było pójść jeszcze dalej w rozważaniach i rozwinąć całą tę ‘aurę’, sytuację, stan bohaterki piosenki, no ale pierwszeństwo dam kobietom, jeśli macie taką potrzebę ;p W końcu to do Was w pierwszym rzędzie tekst powinien przemawiać. Tak czy owak, Weroniko, Ty i ja odczytujemy i chyba słuchamy tej piosenki bardzo podobnie :D

ANIA87 napisał/a:
Weronika13 napisał/a:

jak znajdę chwilę to tak zrobię:)

ANIU87, myślę, że Weronika dobrze Ci radzi, jeśli mało wnikałaś dotąd w teksty. Są warte tego. I skoro tak się fascynujesz tą muzyką, dodadzą Ci z pewnością nowych przeżyć. Nie wiem, jak tam do tej pory z tym u Ciebie było, lecz czasem mam wrażenie, że interpretujesz je na swój własny użytek. Oczywiście masz pełne prawo do tego, a nawet jest to niesłychanie twórcze, ale musisz to wtedy zaznaczyć, bo w przeciwnym razie spotkasz się ze sprzeciwem innych, którzy odczytują obiektywnie.

Tak dla przypomnienia podpowiem, że tłumaczenia piosenek Evanescence mamy tu:
http://www.evanescence.ys...p?id=tekstyeram
ale sorry jeśli o tym dobrze wiesz lub świetnie sobie radzisz z angielskim ;)

Weronika13 
Nasz człowiek
nananana.

Wysłany: Pon Cze 01, 2009 13:30   

emman napisał/a:
Tak czy owak, Weroniko, Ty i ja odczytujemy i chyba słuchamy tej piosenki bardzo podobnie :D

Ta. xD Choć ja muszę przyznać, że jeśli chodzi o tę piosenkę to raczej zbyt często jej nie słucham, a przynajmniej nie słuchałam. W sumie sama siebie nie rozumiem bo tak właściwie to ją lubię. xD

Wtajemniczony

Wysłany: Sro Cze 03, 2009 17:00   

emman napisał/a:
lecz czasem mam wrażenie, że interpretujesz je na swój własny użytek. Oczywiście masz pełne prawo do tego, a nawet jest to niesłychanie twórcze, ale musisz to wtedy zaznaczyć, bo w przeciwnym razie spotkasz się ze sprzeciwem innych, którzy odczytują obiektywnie.

tak emmanie,można tak powiedzieć:)I dzięki za radę,skorzystam :)

emman 
Nasz człowiek

Wysłany: Wto Cze 09, 2009 01:00   

ale Away from Me jest git - właśnie przesłuchałem znowu i jestem zadowolony z:D
Anka, masz jakieś nowe komentarze do tej pioseneczki ;)

Wtajemniczony

Wysłany: Nie Cze 21, 2009 01:19   

hehe niestety nie mam,no musze wziąść się za to czytanie tłumaczenia ale mi sie nie chce :lol:

[ Dodano: Nie Sie 30, 2009 14:21 ]
BlackWhite napisał/a:
.tak jakby ' to ja jestem zepsuta i zaklamana i nagle budze sie z tego snu, chce poczuc prawdziwe zycie...' Bardzo podoba mi się tekst tej piosenki, wykonanie moze mniej, ale jest w porzadku ;)

po pewnym czasie słuchania muszę stwierdzić,że chyba masz racje,Ja dodam tylko,że(może to głupie ale tak bywa :x ) czuje się jakbym to ja była ta osobą opisywaną w Away from me :| nie wiem czemu ale tak nieraz mam,jakby to do mnie było kierowane(?)

Weronika 
Stały bywalec

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Wto Lip 13, 2010 14:06   

Doskonała melodia, tekst nie gorszy i całokształt super wyszedł!

Odpowiedz do tematu